24.11.2020 – Epopeea evaluării Covid

Frate-miu, deşi bolnav de Covid, e de o saptămână acasă. Este singur în casă, iar eu şi nişte prieteni facem cu rândul să ne asigurăm că are cele necesare. Eu gătesc şi George îi lasă pe preş, la uşă. Un prieten îi aduce maşina lăsată în curte la Fundeni, altul îi face cumpărături.

Simptomele apar şi dispar. Ba respiră mai uşor, ba mai greu, ba îl doare în piept, ba nu. Nici nu are cum să ştie dacă sinptomele astea sunt de la boală sau de la anxietate.
Cum a terminat şi tratamentul dat din spital, s-a hotărât să ceară o evaluare a stării de sănătate în contextul Covid-ului de la un medic pentru a fi sigur că boala evoluează bine.

A vorbit cu medicul de familie care i-a spus să sune la 112 şi să ceară o evaluare, un set de analize şi un CT. Asta se întâmpla joia trecută. Azi e marți.

Vineri a sunat la 112 şi a spus că este bolnav de Covid, că are simptome noi şi că are nevoie de o evaluare medicală. Vineri noaptea, la 12, a venit un Duster de Pompieri, l-a luat pe el şi pe încă un tip şi i-a dus la Balş.

Aici li s-a măsurat saturația de oxigen din maşina şi, cum era ok, au fost trimişi la Chitila. Ajunşi acolo li s-a spus că nu le face nimeni analize acum, că trebuie să se interneze şi că oricum nu vor primi tratament până luni pentru ca nu au medic infecționist până atunci. Sugestia tuturor cadrelor medicale de acolo a fost să plece acasă pe semnătura lui. Ceea ce a făcut. A ajuns acasă sâmbătă la 2 dimineața. Nu rezolvase nimic.

Luni a luat-o de la capăt. Iar sunat la 112, iar aşteptat toată ziua. De data asta s-a îmbrăcat cu geacă, fes şi haine groase plus multă răbdare. Era hotărât să nu mai plece acasă până când nu îi va fi clar cum a evoluat Covid-ul.

De data asta a venit un microbuz să îl ia. Trei ore şi jumătate mai târziu încă nu ajunsese la niciun spital şi se plimbau cu microbuzul prin oraş să mai ia şi alti pacienți.

După in popas la Balş unde li s-a vetificat saturația de oxigen şi au fost opriți doi pacienți care nu erau ok, au ajuns tot la Chitila. Aici, după ce li s-a explicat că d-abia la 5 dimineața li se vor recolta analize, doar jumătate din pacienți au rămas pentru evaluarea bolii. Ceilalți au cedat după orele de plimbare aiurea şi au plecat acasă pe semnătura lor.

„Spitalul” din Chitila e ăla pe care l-ati văzut deja în poze şi la TV. Ăla care e o hală mare, cu pereți despărțitori de carton pe care e printată o poză cu o fereastră.

Ce nu vedeți este faptul că acolo este foarte frig, frate-miu stând cu geacă şi fes şi tot tremurând un pic. Că lumina stă aprinsă aşa în hală toată noaptea şi că e destul de zgomot de la sistemul de ventilație care huruie în continuu şi de la personalul medical care, deşi nu recoltează nimic până dimineața, vorbeşte destul de tare cât să acopere huruitul. Că ți se asignează un pat care are o saltea băgată în plastic, o pernă şi o pătură. Şi se presupune că vei dormi aşa în frig şi zgomot, cu lumina aprinsă, pe plasticul de pe saltea, cu geaca, fesul şi încălțămintea, pe o pernă şi învelit cu o pătură fără lenjerie.

Luci a reuşit să doarmă aşa vreo două ore.

La 4.30 dimineața i s-a recoltat sânge pentru analize, iar la 8 trebuia să facă CT. Erau 13 la coadă la CT, aşa că a ajuns acolo la 9.

Pentru că doar ce a făcut un CT pentru pancreatită la Fundeni şi urmează să mai facă unul peste vreo 3 săptămâni, le-a cerut celor de la Chitila să îi facă şi abdominal, nu doar toracic. Ideea era să nu facă 3 CT-uri într-o lună şi ceva. Au refuzat zicând că protocolul nu le permite să facă altceva decât CT toracic. Aşa că nu a mai făcut CT, urmând să meargă la Colentina săptămâna viitoare pentru a evalua evoluția pancreatitei (şi a Covid-ului).

La 9.30 încă aşteapta rezultatul analizelor recoltate la 4.30 şi apoi plănuia să plece acasă.

La 11.30 era acasă, după ce i s-a spus că rezultatul va fi gata diseară şi îl va primi pe mail. În total a fost plecat de acasă 16 ore pentru un set de analize. Ăsta a fost prețul plătit pentru încercarea de calmare a anxietății.

Joi va fi declarat vindecat pentru că trec cele 14 zile de la depistare, dar lui încă nu îi e clar cât de afectat a fost corpul lui de Covid.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.