Aveţi bagaj în caz de calamitate?

Eram pe plajă, în Bulgaria, acum un an şi jumătate când am citit articolul din DOR legat de cât de expus este Bucureştiul la un eventual cutremur. Este un articol lung şi foarte bine documentat care te face să înţelegi riscurile la care suntem expuşi cu toţii.

Atunci am fost tare îngrijorată şi eram decisă ca, în momentul în care ne întoarceam acasă, să pun la punct un bagaj pentru urgenţe. Rucsacul lui George cu care a fost în Asia zăcea aruncat într-un dulap şi era perfect pentru aşa ceva.

Odata ajunşi acasă am facut exact ce face majoritatea. Ne-am luat cu altele şi am tot amânat rezolvarea acestei probleme. Ba că o să facem în weekend, când avem timp, ba că am uitat, ba că suntem prea obosiţi sau avem prea multă treaba.

Tot aşa a trecut un an şi jumătate, timp în care a aparut şi Bianca printre noi. Îmi mai aduceam aminte, din când în când, de faptul ca nu am făcut bagajul pentru urgenţe şi mă simţeam prost. Ca să evit sentimentul că sunt delăsătoare, îmi ziceam ca o sa îl fac la un moment dat. Apoi nu mă mai gândeam o perioadă bună la el.

De când cu cutremurul de acum câteva săptămâni, bagajul cu pricina îmi bântuie gândurile din nou. Aşa că, gata! Ma apuc să îl fac! Am găsit o listă bunicică de obiecte de maximă importanţă în caz de calamitate. Doar ce am dat comandă online de o serie de lucururi de pe ea.

În zilele următoare mă ocup de a cumpăra restul şi de a le împacheta.

Scriu articolul ăsta în speranţa că va fi un reminder pentru voi şi vă va împinge să începeţi să faceţi bagajul ăla pe care, probabil, îl tot amânaţi. Celor care îl aveţi deja, vă cer un sfat. Ce altceva, în afară de ce e pe lista mea, aţi mai pus în el?

 

Later edit:

Au mai fost sugerate următoarele:

  1. USB cu documentele importante + poze cu familia
  2. De îmbrăcat: papuci; şosete; haine groase (preferabil de lână sau microfibră pentru că nu reţin apă)
  3. Heating pads (se găsesc la Decathlon) şi/sau pătură de aluminiu (space/survival blanket)
  4. Tablete de purificare a apei
  5. Surse de foc multiple: chibrituri rezistente la apă, brichete.
  6. Dacă ai animaluţe, apă şi ceva mâncare pentru ele
  7. Baterie externă pentru telefon

 

Publicitate

8 gânduri despre &8222;Aveţi bagaj în caz de calamitate?&8221;

      1. În urma unei calamități ar fi frumos ca împrejurimile să fie pline de oameni civilizați și altruiști. E însă mai probabil să întâlniți bestii. Părerea mea pesimistă.

        Apreciază

  1. Si eu fix la fel ca tine. Mi-am propus de o gramada de ori ca o sa fac asta, mi-am facut o lista, si cam acolo s-a oprit toata initiativa. Acum, cu ultimul cutremur, la 3 noaptea sau cat era, mi-am amintit din nou ca inca nu am facut nimic in sensul asta. Daaar, de data asta chiar ma apuc, deci multumesc de reminder. Alte lucruri posibil utile mai sunt aici: https://www.dropbox.com/s/0ng83hwrntpt5yf/Kit%20cutremur%20A4.pdf , dar presupun ca le-ai vazut. Bateria externa, incarcata, mi se pare cea mai utila chestie care lipseste de pe lista ta. Problema mea e ca eu nu cred ca toate lucrurile alea incap intr-un rucsac.

    Stii ce? Hai sa facem ceva. Daca tot avem niste bloguri pe care vrem sa le folosim in scopul de a ajuta/de a schimba ceva, hai sa organizam un fel de campanie/concurs care sa-i convinga si pe altii sa isi pregateasca acest rucsac. Poate un concurs cu premii simbolice, in care sa se califice cei care trimit „dovada” kitului lor. Ce zici? Dar evident, asta presupune sa ne facem noi rucsacul mai intai 🙂

    Apreciază

    1. La capitolul concursuri nu ma pricep deloc. Nu am facut niciodata, dar de ce nu? 🙂 Mai invat si eu ceva.
      Si eu m-am intrebat unde le bag pe toate, dar am zis sa le cumpar mai intai si apoi fac ca la orice bagaj – mai renunt la lucruri pe parcurs. 🙂

      Apreciază

      1. Da, știu, doar că foooarte puțini oameni au răbdare să citească un articol serios și lung. Asta e realitatea. Deci uneori e bine venit și un articol caterincă cu ceva info utilă în el, captează mai mult atenția.

        Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.