La inceput de iulie, avand niste timp liber, m-am gandit sa incep demersurile pentru a rezolva una din chestiile care imi ocupa mintea de ceva timp: sa devin donator de organe. Sunt de parere ca daca ajung sa mor in vreun accident, nu ma va ajuta cu nimic un corp intreg, care sa putrezeasca frumos. Poate insa sa le salveze viata altora.
Dupa un search pe net am aflat ca statutul de donator se obtine legal, in Romania, dupa „o simplă vizită la notar”. Am gasit si niste declaratii ale lui Raed Arafat cum ca inscrierea in Registrul National al Donatorilor de Organe este gratuita. Aproape ca ma simteam prost ca am amanat atat de mult aceste demersuri.
4 Iulie 2018
Am plecat, plina de entuziasm, intr-o frumoasa dimineata, sa caut notarul care va rezolva, usor si gratuit, aceasta cerere. Pentru ca traiesc totusi in Romania, m-am interesat si de legislatie cu ajutorul unei pagini foarte bine documentate.
Primul notar la care am ajuns era in concediu.
Al doilea m-a dat, amabil, afara pe usa, spunandu-mi ca nu face asa ceva si ca oricum are programari (desi era pustiu).
A treia persoana mi-a zis ca nu stie cum se face si ca nu a auzit niciodata de cineva care sa isi faca. Si dumneaei ar fi vrut sa devina donator. Desi era foarte ocupata si oamenii asteptau, s-a uitat prin lege si a dat cateva telefoane pentru a afla cum se procedeaza. Nu a reusit sa afle nimic concret in cele 45 de minute pe care mi le-am petrecut in cabinetul notarial. In timpul asta a fost transferata de vreo cinci ori de la o persoana la alta.
Cum clientii asteptau in continuare, a ramas ca se intereseaza cand se mai elibereaza si ma anunta.
6 Iulie 2018
Doua zile mai tarziu nu rezolvasem nimic.
Pentru a putea face inregistrarea cererii mele, notarul avea nevoie sa isi faca un cont care sa ii permita sa scrie in RND. Instructiunile pentru aceasta actiune aveau 22 de pagini si erau atat de „explicite” incat nici dumneaei, nici secretarul, nu reusisera sa le dea de cap.
Stim noi ce firme au tot facut softuri pentru stat, asa ca ne miram? Nu ne miram.
Notarii cu care mai vorbise intre timp despre subiectul asta se lasasera pagubasi pentru ca era totul mult prea complicat.
L-au sunat pe „baiatul de la IT” sa vina sa faca contul. Acesta era in concediu si urma sa vina peste o saptamana.
Nu i-am mai spus ca eu citisem ca inregistrarea in RND este gratuita pentru cel care vrea sa se inregistreze. Ma intrebam doar, in cazul in care aveam sa reusim in aceasta epopee, cine va plati timpul doamnei notar? Dar pe baiatul de la IT?
24 Iulie 2018
Doamna notar nu a rezolvat nimic. Nu a reusit sa faca cont. Baiatul de la IT nu a venit. Nu a aflat de nici un alt notar care sa ma poata ajuta.
Asa ca, desi nu-l cunosc si nu am vorbit niciodata, i-am scris un mesaj pe Facebook lui Vlad Voiculescu. Ideea mea era sa aflu daca stie cumva unde as putea gasi un notar care sa ma poata ajuta cu aceasta procedura.
Mi-a raspuns repede, spunandu-mi ca nu stie dar va incerca sa afle intreband o prietena care este notar. M-a rugat, de asemenea, sa il tin la curent cu demersul meu.
1 August 2018
Desi notarul plecase in concediu si nu reusise sa rezolve inca nimic, am mers la medicul de familie pentru a intreba cum se poate inscrie pe cardul de sanatate statutul de donator de organe.
Raspunsul medicului a fost scurt. Nu se poate. Motivul? Campul respectiv nu este editabil. Mai mult, informatiile pe care le poate inscrie pe card sunt foarte limitate. De exemplu, daca o persoana este alergica la un medicament anume, aceasta informatie nu poate fi scrisa pe card. Asta inseamna ca, de fiecare daca cand ajungi la spital esti intrebat despre alergii. Daca ajungi la spital inconstient si fara apartinatori, poti doar spera ca cineva va face un test de alergie inainte de a-ti administra medicamente.
Intrebare: Exista vreun plan de dezvoltare ulterioara a soft-ului de la card astfel incat sa poata fi inscrise pe el si alte date?
Raspuns: Nu.
Intrebare: A comunicat catre CASMB un feedback legat de necesitatea inscrierii acestor date?
Raspuns: Nu.
Intrebare: De ce?
Raspuns: Oricum nu se face nimic.
2 August 2018
Dupa ce mi-am consumat ceva energie mergand la notari, la medicul de familie, dand zeci de telefoane, am hotarat ca e momentul sa renunt la acest demers. Legislatie exista, dar aplicarea ei este complet deficitara. Daca nu am reusit sa fac nimic timp de o luna in sensul asta, in Bucuresti, oare cat de usor ii este unui cetatean oarecare sa obtina inscrierea in Registrul National al Donatorilor de Organe?
Astfel, raspunsul la intrebarea „Cum sa devii donator de organe in Romania?” este: Habar n-am. N-am reusit.
Noroc ca ma marit peste cateva zile si ruda mea de gradul intai va fi George. Stiind opinia mea legata de acest aspect, sunt convinsa ca, de va fi cazul, va semna fara nici o indoiala pentru donarea tuturor organelor. E si asta un avantaj al oamenilor casatoriti. 🙂
Multumesc Romania!
Off of of … Mulțumesc de informații. Deci asta e soluția: căsătoria 🙂 La asta chiar nu mă așteptam 🙂
ApreciazăApreciază
Casatoria cu o persoana care e de acord cu donarea de organe 😉
ApreciazăApreciază